Ga direct naar inhoud

Verdiepingsbijeenkomsten

Elk jaar organiseert Cultuurkwadraat drie verdiepingsbijeenkomsten cultuureducatie voor icc'ers. Tijdens de bijeenkomsten staat steeds een ander thema centraal, waarmee we dieper ingaan op een onderwerp dat tijdens de ICC-cursus Zeeland aan bod gekomen is, of op een vraag vanuit het onderwijs. 

De bijeenkomsten in het schooljaar 2018-2019 heeft Cultuurkwadraat wat anders ingericht dan voorgaande jaren. Voor de drie bijeenkomsten van 16 januari, 13 maart en 15 mei nodigen we namelijk een gastspreker uit die gespecialiseerd is in het onderwerp van die middag.

Kunst kijken kun je leren en literatuur spreekt tot de verbeelding

woensdag 16 januari | 15.30 tot 18.30 uur
Gastdocenten: Sjannie Mes van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Ollo Feenstra, vakdocent beeldende vorming

Met je leerlingen kunst of literatuur bekijken, beluisteren, beleven, verdiepen. Twee onderwerpen die niet altijd aan bod komen als je aan de slag gaat met je cultuuronderwijs. Maar hoe kun je hier op een praktische manier mee aan de slag met je leerlingen? Dat laten gastdocenten Sjannie Mes en Ollo Feenstra je ervaren tijdens deze verdiepingsbijeenkomst, met handvatten om hiermee in je klas aan het werk te gaan.

Spelen met muziek

woensdag 13 maart | 15.30 tot 18.30 uur. 
Gastdocent: muziekpedagoog Suzan Lutke.

Muziek troost, verbindt, stimuleert, ontroert en herinnert ons aan andere tijden dan het nu. Weinig mensen kunnen zonder muziek. Tegelijkertijd geeft muziekles veel mensen visioenen van angstzweet. ‘Ik kan niet zingen! Ik kan niet eens in de maat spelen! Ik ben hartstikke toondoof!' Muziek troost wellicht wel, maar muziekles doet vaak wat heel anders met mensen. Tijdens deze verdiepingsbijeenkomst laat Suzan Lutke leerkrachten ervaren hoe het is om muziek te maken vanuit wat we allemaal meenemen aan muzikaal basismateriaal. Door het samen te doen, de lol te beleven en erop te reflecteren. Dáár begint het. De ruimte hebben om te ‘spelen met muziek’ in plaats van ‘muziek te spelen’.

Een creatief proces met kwaliteit

woensdag 15 mei | 15.30 tot 18.30 uur. 
Gastdocent: cultuurcoach Karin Kotte.

Creativiteit, kun je dat afdwingen? Hoe ontwikkel je de creativiteit van de leerlingen binnen kunst én andere leergebieden? Vaak is het een zoektocht naar de hoeveelheid inbreng die je de leerling geeft. Teveel inbreng lijkt de creativiteit te bevorderen maar kan zorgen voor oppervlakkige resultaten: leerlingen komen niet tot echt onderzoek en gaan nauwelijks buiten hun kader. Het andere uiterste: een productgerichte opdracht zo goed mogelijk uitvoeren of oefenen, heeft ook het risico dat de creativiteitsontwikkeling stagneert. Waar zit het evenwicht tussen sturing van de docent en de inbreng van de leerling? Wanneer heeft een creatief proces kwaliteit? Tijdens deze verdiepingsbijeenkomst geeft Karin Kotte  je tools voor je eigen lespraktijk, waar je gelijk mee aan de slag kunt.

Inschrijven

Wil je deelnemen aan deze verdiepingsbijeenkomsten? Schrijf je dan nu alvast in! Je ontvangt dan tijdig alle aanvullende praktische informatie. Je kunt alle drie de bijeenkomsten bezoeken of kiezen voor de bijeenkomst(-en) die passen bij jou en je werk. Deelname is gratis, dus breng gerust een geïnteresseerde collega mee. Aanmelden kan per e-mail via info@cultuurkwadraat.nl.

meer