Artikel: Cultuur maakt Zeeland, Zeeland maakt cultuur

3 mrt 2023 — Op 15 maart stemt Nederland voor de Provinciale Statenverkiezingen. Ook in Zeeland hebben een groot aantal partijen afgelopen tijd kenbaar gemaakt wat voor hen de speerpunten van de verkiezingen zijn. Van onze provincies wordt steeds meer verwacht. Duurzame ruimtelijke ontwikkeling, een veilige en schone leefomgeving, een vitaal platteland, natuurbeheer, goede regionale bereikbaarheid en een florerende regionale economie zijn grote opgaven voor elke provincie. Brede welvaart staat hoog op de agenda. Maar cultuur wordt niet altijd even duidelijk benoemd, ook in Zeeland niet. Terwijl er veel raakvlak is met bovengenoemde thema’s.

De Cultuurbus

Cultuurdeelname voor iedereen

Dat er aandacht moet zijn voor het culturele aanbod in de regio blijkt ook uit het onderzoek van IPO (Interprovinciaal Overleg). Dit is een onderzoek naar de huidige en mogelijk toekomstige positie van onze provincies in het cultuurbestel. Eén van de adviezen hieruit is dat provincies, naast het aanjagen van innovatie en talentontwikkeling, samen met gemeenten en de rijksoverheid, moeten voorzien in regio breed cultureel aanbod. Wij onderschrijven dit, want zonder een gezonde provinciale culturele infrastructuur lukt het niet om de cultuurdeelname voor iedereen mogelijk te maken. In de laatste publicatie van de Boekmanstichting over trends in kunst & cultuur wordt hier in het hoofdstuk ‘Het cultuurbestel als raderwerk’ nader op ingegaan.

Flinke investering

Cultuureducatie en cultuurparticipatie staan in veel provincies hoog op de agenda. Zo heeft bijvoorbeeld de Provincie Utrecht het thema ‘Cultuurparticipatie’ tot een provinciaal beleidsdomein gemaakt. En koppelt de Provincie Limburg de regionale identiteit aan cultuurparticipatie en profileert ze zich zelfs als dé muzikale provincie van Nederland. Ook in Zeeland heeft de Provincie afgelopen jaren flink geïnvesteerd in cultuureducatie. Vanuit de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit is cultuureducatie inmiddels op veel scholen in Zeeland verankerd. We werken daarbij aan het ‘Zeeuwse atelier voor de Verwondering’. De Cultuurbus reed de afgelopen jaren door heel de provincie om scholen en de culturele omgeving met elkaar te verbinden. En we trainen meer en meer cultuurprofessionals en culturele organisaties om hen in te zetten in onderwijs, sociaal domein en zorg.

Specialisten in verandering

Met verwonderen bedoelen we: anders naar de wereld om je heen kijken, anders naar de toekomst kijken. Kunst & cultuur doen beroep op onze verbeeldingskracht en tonen ons nieuwe Zeeuwse vergezichten. Ze laten ons andere verhalen beleven en ons verplaatsen in de ander. Ze maken ons tot zelfdenkende burgers, en dragen bij aan een open, democratische en weerbare samenleving. De Zeeuwse cultuurprofessionals zijn specialisten in verandering. Zij kunnen de toekomst als geen ander verbeelden en bijdragen aan het ontwerpen van oplossingen. In de opgaven waar het nieuwe provinciebestuur voor komt te staan kan de Zeeuwse cultuursector een belangrijke bijdrage leveren.

Oproep: investeer in het cultuurbestel

Kunsten 92, de landelijke belangenorganisatie voor de culturele en creatieve sector, waar ook Cultuurkwadraat bij is aangesloten, roept de politieke partijen in alle provincies op te investeren in de toekomst van het provinciale cultuurbestel. Cultuurkwadraat sluit zich voor Zeeland bij deze oproep aan, want cultuur maakt Zeeland, Zeeland maakt cultuur.

Naar nieuwsoverzicht